Skrænt-star Carex ligerica J. Gay

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex ligerica J. Gay
Dansk navn:Skrænt-star
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(ii,iv); D
Levesteder:Ko,Oo
Negative p virkninger:1.1.13,1.3.2,2.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skrænt-star er tilknyttet det tørre og varme Storebælt-klima. Arten er kendt fra strandskrænter og strandvolde i Nordvestsjælland fra Røsnæs til Frederiksværk og på Bornholm.
Bestandsudvikling:Skrænt-star er forsvundet fra flere kystnære lokaliteter i Nordsjælland, der er påvirket af sommerhusbyggeri. Men der er også fundet nye lokaliteter som ved Kregme syd for Frederiksværk, hvor den dog nu synes forsvundet.

Den er nu kendt fra 5-10 lokaliteter med flere bestande på Røsnæs, ved Lynæs og i Veddinge Bakker (Feilberg 2007 (pers.comm.)) og nogle små bestande på Bornholm.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<1000 km2
Totaludbredelse:Skrænt-star har en suboceanisk-subkontinental udbredelse i Europa. Hovedudbredelsen er i Østeuropa og steppeområderne i Ukraine og det sydlige Rusland. Der er spredte forekomster i Vesteuropa, Frankrig, Tyskland og Sverige (Øland). Forekomsterne i Danmark (Storebæltsområdet) udgør artens nordvestgrænse.
R dlistevurdering:Da skrænt-star har et forekomstareal på under 1000 km2, kun er kendt fra 5-10 lokaliteter og der er observeret en tilbagegang i antallet af lokaliteter, opfylder den kriterierne B2ab(ii,iv) og D for sårbar, VU.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:Skrænt-star er nært beslægtet med sand-star og de kan danne hybrider.
Der er mulighed for, at C. ligerica borthybridiseres med C. arenaria.
Litteratur:Christiansen 1994, Danmarks Naturdata 2000, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Lyshede m.fl. 2006, Schou 2006, Wiinstedt 1943
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm