Gul star Carex flava L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex flava L.
Dansk navn:Gul star
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:Ee,Em,Me,Mm,Ss
Negative p virkninger:1.1.9,1.1.10,1.1.13,1.2.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Gul star har altid været sjælden i Danmark med de fleste fund på Sjælland. I den øvrige del af Danmark er den fundet få steder.
Bestandsudvikling:Gul star har stadig sit kerneområde på Midtsjælland omkring Sorø og ved København med ca. 10-15 lokaliteter. Den er forsvundet fra nogle lokaliteter, men der er også nyfund af den. Eksempelvis er den fundet i Dyrehaven og i en mose ved Allerød i 1998. I Fyns-området er der to nyfund. Fra Lolland er den kendt fra to lokaliteter med meget små bestande og på Bornholm fra én lokalitet. Den er muligvis forsvundet fra sine jyske voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:2000 km2
Totaludbredelse:Gul star er udbredt i det tempererede bælte i Europa og Nordamerika. Den er udbredt i næsten hele Europa undtagen de nordligste og sydligste dele, hvor den mangler i Sydspanien, Syditalien, Grækenland og Tyrkiet. I Fennoskandien er den hypig især på kalkholdig bund. Mod øst når den det vestlige Rusland og Kaukasus.
R dlistevurdering:Gul star er forsvundet fra flere lokaliteter, men den er også opdaget på nye lokaliteter.
Da der ikke er foretaget systematisk overvågning af den, kan der ikke påvises en markant tilbagegang i bestandsstørrelse i Danmark, hvorfor kriterie A, B og C ikke kan anvendes. Det lille antal kendte lokaliteter opfylder næsten kriterie D for sårbar, VU.

Gul star vurderes derfor som næsten truet, NT.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:Gul star tilhører et vanskeligt arts-kompleks, hvor arterne kan være vanskelige at adskille sikkert. De danner desuden mellemformer og hybrider. Derfor kan oplysninger fra litteraturen være behæftet med nogen usikkerhed.
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Faurholdt 1995, 2000, Hultén & Fries 1986, Naturplan 1996, 2000, 2001, Petersen 2004b, Schou 2006, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm