Grenet star Carex chordorrhiza Ehrh.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex chordorrhiza Ehrh.
Dansk navn:Grenet star
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(i,ii,iii,iv,v)
Levesteder:Mo
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.10,1.1.13,2.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Genet star har været kendt fra Gærum nær Frederikshavn, Husby Sø, Råddensig Kær ved Tarm, Farum Sortemose og Dronninggårds Mose på Sjælland. Nyere fund er fra Lyngby Åmose, en mose nær Farum og Hansted-reservatet.
Bestandsudvikling:Fra Råddensig Kær forsvandt grenet star i forbindelse med den første regulering af Skjern Å i 1960''erne. I mosen ved Gærum blev arten sidst set i 1976. I dag kendes arten med en lille bestand i Lyngby Åmose og i en mose nær Farum. Den forekommer formentlig stadig i Hansted-reservatet, selv om den er forgæves eftersøgt i 2004 og 2005.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:< 500 km2
Totaludbredelse:Grenet star er udbredt i det nordligt temperede og subarktiske bælte i Europa, Asien og Nordamerika. I Europa er den almindelig i Fennoskandien, men ellers forekommer den stort set kun i de mellemeuropæiske bjerge.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en overvågning over en årrække af grenet star på landsplan, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da grenet star har et forekomstareal på mindre end 500 km2, forekommer på 2-3 lokaliteter og er forsvundet fra flere lokaliteter indenfor de sidste 50 år opfylder den kriterierne B2ab(i,ii,iii,iv,v)
for moderat truet, EN.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hultén & Fries 1986, Lyshede, Petersen & Tranberg 2005, Løjtnant og Worsøe 1993, Schou 2006, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm