Tyndakset star Carex strigosa Huds.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex strigosa Huds.
Dansk navn:Tyndakset star
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sg,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.5,1.2.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Tyndakset star vokser ved bække, væld og langs fugtige veje oftest i bøgeskov. Tyndakset star er fundet i Østjylland fra Syddjursland til grænsen og på Fyn. Hertil kommer et fund fra Københavns godsbaneterræn, hvor den formentlig er indslæbt med tømmer.
Bestandsudvikling:Tyndakset star forekommer i det samme udbredelsesområde som tidligere (Wiinstedt 1945). I de sidste 20 år er arten fundet på nye lokaliteter indenfor udbredelsesområdet. På mange af dens voksesteder forekommer den i store bestande især langs skoveje, og den synes at nyde godt af færdslen her. Det er måske en art, der favouriseres af det varmere og mere våde klima, der optræder i Danmark indenfor de sidste 30 år.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:5000 km2
Totaludbredelse:Tyndakset star har en vestlig, atlantisk udbedelse i Europa. Fra De britiske Øer strækker nordgrænsen sig gennem Danmark til Nordtyskland med nordøstgrænse i Østtyskland. Mod syd optræder den i Pyrenæerne, Nord- og Mellemitalien og gennem Rusland til Kaukasus og er således montan mod syd.
R dlistevurdering:Der kan ikke påvises eller skønnes en markant tilbagegang for tyndakset star i hverken bestandsstørrelse eller forekomstareal, hvorfor ingen af A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet.

Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammer 1987, Hultén & Fries 1986, Lyshede m.fl. 2006, Naturplan 2001, Petersen 2004b, Schou 2006, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm