Hartmans star Carex hartmanii Cajander

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex hartmanii Cajander
Dansk navn:Hartmans star
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Em,Mm,Ss
Negative p virkninger:1.1.3.1.3.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hartmans star har været fundet på ca. 15 lokaliteter i den østlige del af landet med de fleste fund på Bornholm og Amager.
Bestandsudvikling:Hartmans star anses for at være forholdsvis nyindvandret fra Sverige og er næppe i tilbagegang selv om den er forsvundet på nogle af dens voksesteder.

I dag kendes den fra Dyrehaven ved København, et sted på Amager (P.E. Hansen pers.medd. 2008), 8 lokaliteter på Bornholm (Lütken 1990, P. Wind pers.medd. 2008) og nogle få individer i Vindeholme Skov på Lolland. Hertil kommer et nyfund (2001) fra Sydfyn.
Flere af bestandene på Bornholm er meget, store dækkende 50 til 100 m2.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1000 km2
Totaludbredelse:Hartmans star har eurasiatisk, temperet og kontinental udbredelse. Udbredelsen strækker sig fra Østeuorpa med forekomster i Sydskandinavien og Baltikun og strækker sig mod øst langt ind i Sibirien. Dens europæiske vestgrænse løber gennem Danmark.
R dlistevurdering:Der kan ikke påvises en markant tilbagegang i bestandsstørrelse hos hartmans star i Danmark, hvorfor kriterie A, B og C ikke er opfyldt.

Dernæst tyder dens om end langsomme fremgang på, at den dels spreder sig fra nationale bestande dels indvandrer fra nabobestande formodentlig i Sverige.

Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 1995, 2000, Hultén & Fries 1986, Lütken 1990, Lyshede m.fl. 2002, Schou 2006, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm