Bakke-svovlrod Peucedanum oreoselinum (L.) Moench

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Peucedanum oreoselinum (L.) Moench
Dansk navn:Bakke-svovlrod
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:B2ab (ii,iii,iv); C(iv)
Levesteder:Ok,Oo
Negative p virkninger:1.1.3.,1.1.13,3.1.1.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
En længst forsvunden forekomst af bakke-svovlrod på Ulvshale på Møn menes forsvundet på grund af botanikeres indsamling af planten.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Bakke-svovlrod voksede tidligere på Ulvshale på Møn. I dag kendes den udelukkende fra Bornholm, hvor den har to tætliggende lokaliteter nær Splidsgård mellem Rø og Klemensker (Ole B. Lyshede, pers.com. 2007).
Bestandsudvikling:Gennem de seneste ca. 50 år er bakke-svovlrod gået tilbage på Bornholm, der i dag huser de eneste aktuelle voksesteder i landet.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1 km2
Totaludbredelse:Bakke-svovlrod er især udbredt i Centraleuropa, mod nord til Bornholm og Baltikum og med sydgrænse i Apeninerne. Opsplittet forekomst på Den Pyrenæiske Halvø (Egholm 1951, Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Ifølge Løjtnant & Worsøe (1993) bør bakke-svovlrod opfattes som sårbar. Da der formodentlig ikke sker en udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene, er der ikke foretaget en nedkategorisering.Den samlede, kendte danske bestand udgøres nu af to tætliggende forekomster, hvor der i nogle år udelukkende ses vegetative planter (Ole B. Lyshede, pers.com. 2007), i øvrigt har den skønnede, vedvarende tilbagegang i antal lokaliteter været meget stor gennem de seneste 25-50 år, derfor kategoriseres bakke-svovlrod som moderat truet, EN, da den opfylder kriterierne B2ab(ii,iii,iv) og C(iv).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Egholm 1951, Hultén & Fries 1986, Løjtnant & Worsøe 1993
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm