Flod-klaseskærm Oenanthe fluviatilis (Bab.) Coleman

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Oenanthe fluviatilis (Bab.) Coleman
Dansk navn:Flod-klaseskærm
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:VU D2
Levesteder:Vv
Negative p virkninger:6.1,6.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
I de vestjyske åer, hvor flod-klaseskærm vokser, er risikoen for forurening dalende. Løjtnant & Worsøe (1993) bemærker, at forurening fra Grindstedværket før i tiden havde flere bestande på samvittigheden. Samme forfattere skriver, at flere års grødeskæring uden fjernelse af de afskårne planter har ødelagt flere bestande. Løjtnant & Worsøe (1977) angiver, at nogle af artens bestande forsvandt i forbindelsen med reguleringen af Skjern Å i 1960erne.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Flod-klaseskærm er meget sjælden i Danmark, hvor arten er kendt fra følgende lokaliteter (Løjtnant & Worsøe 1993): Skjern Å (fra Rind Å i øst til Borris i vest)og i den nedre del af Karstoft Å samt i Vorgod Å, hvor arten er genfundet i 2008 (Peter Wind, pers. medd. 2008). I Storåen findes den kun i området ved Stovbæk Egekrat.
Flod-klaseskærm er udpeget som national ansvarsart.
Bestandsudvikling:Siden 1960erne skønnes flod-klaseskærms forekomst at være status quo.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:20 km2
Totaludbredelse:Flod-klaseskærm har et meget lille udbredelsesområde. Ud over de vestjyske bestande kendes den i dag kun fra det centrale Irland, det sydlige England og småfloder med tilløb til den øvre Rhin (Egholm 1951, Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Siden 1960erne er der ikke konstateret eller skønnet tilbagegang i udbredelse og forekomstareal af flod-klaseskærm. Derfor er hverken A-, B- eller C-kriterierne opfyldt. Da trusler i form af forurening fra landbrug og industri i dag er væsentlig formindsket, men da arten er meget sjælden og kun har en meget begrænset verdensudbredelse kategoriseres den som næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Egholm 1951, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm