Billebo-klaseskærm Oenanthe aquatica (L.) Poiret

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Oenanthe aquatica (L.) Poiret
Dansk navn:Billebo-klaseskærm
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Me,Mm,Ve,Vm,Vs,Vv
Negative p virkninger:1.1.10,1.2.3.5,1.4.3,
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Dræning af skovmoser og små søer har før været et problem for billebo-klaseskærm. Denne type problemer er nu næsten ophørt.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Et til to år


Kriteriedokumentation
National status:Billebo-klaseskærm er temmelig almindelig på Øerne og i Østjylland, men sjælden i store dele af Midt- og Vestjylland (Egholm 1951).
Bestandsudvikling:Erkendelse af billebo-klaseskærms frem- og tilbagegang sløres i nogen grad af, at arten ofte optræder meteorisk.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Billebo-klaseskærms udbredelse er eurasiatisk-sibirisk. Arten findes i størstedelen af Europa, dog ikke i Nordskandinavien og på Island. På Den Pyrenæiske Halvø og i middelhavområdet er den sjælden. I Asien findes den i Kaukasus-området, Iran, omkring Det Kaspiske Hav og i Sibirien (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Da der ikke kan påvises eller skønnes væsentlig aktuel tilbagegang for billebo-klaseskærm, og da dræning af dens typiske voksesteder i det væsentlige er ophørt, kategoriseres arten som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Egholm (1951) nævner en undervandsform af billebo-klaseskærm med trådformede bladafsnit under navnet var. fluviatilis Colem. Han mener, at denne måske er synonym med f. submersa Glück, der er angivet fra Sydvestjylland.
Litteratur:Egholm 1951, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm