Skotsk lostilk Ligusticum scothicum L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Ligusticum scothicum L.
Dansk navn:Skotsk lostilk
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Dk
Negative p virkninger:3.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Skotsk lostilk er lokalt truet af ekspanderende krat af rynket rose (Rosa rugosa). Omkring 10-20% af de kendte bestande af skotsk lostilk støder direkte op til bevoksninger af rynket rose. Det vurderes dog, at rosekrattene endnu ikke udryddet hele delbestande af skotsk lostilk (Holger Søndergaard, pers.com. 2007).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:I Danmark er skotsk lostilk sjælden. Arten findes udelukkende i Nordjylland, hvor arten aktuelt er kendt fra ca. 50 adskilte bestande i Thy og Hanherred, fra Flade Sø ved Agger i syd til Bulbjerg mod nord. En evt. forekomst på Livø er usikker og en tidligere meget lille bestand på Læsø anses for forsvundet (Holger Søndergaard, pers.com. 2007).
Skotsk lostilk blev totalfredet i Danmark i 1938 (Egholm 1951). Denne status er bibeholdt i betænkningen vedr. plantefredninger i Danmark af 4.2.1991.

I det tidligere Viborg Amt var skotsk lostilk rødlistet som sjælden og opført som regional ansvarsart (Holger Søndergaard, pers.com. 2007).
Bestandsudvikling:Det vurderes, at den samlede danske bestand af skotsk lostilk, gennem de seneste 10-15 år har været i fremgang på Thy-kysten. Baggrunden for denne vurdering er sammenligning med en registrering foretaget i starten af 1990-erne af Biologisk Forening for Nordvestjylland (Knudsen 1992).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:I Europa dækker udbredelsen af skotsk lostilk især de nordatlantiske kyster i Island, Norge og Finland samt på Færøerne. Mod syd når arten de skotske og irske samt norddanske kyster. Udenfor Europa findes skotsk lostilk langs kyster i det nordvestlige og -østlige Nordamerika, det sydvestlige Grønland samt langs dele af Asiens stillehavskyst (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Da aktuelle registreringer godtgør, at skotsk lostilk er i fremgang i Nordvestjylland, og da det vurderes, at rynket rose endnu ikke udgør et problem for størstedelen af bestandene, kategoriseres arten som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:I ældre litteratur, bl. a. i TBU-afhandlingen (Egholm 1951) anvendes af og til synonymet Haloscias scoticum (L.) Fr.
Litteratur:Egholm 1951, Hultén & Fries 1986, Knudsen 1992, Wind 1993c
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm