Hare Lepus europaeus Pallas, 1778

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Lepus europaeus Pallas, 1778
Dansk navn:Hare
International kategori:LC
R dliste 1997: X
National kategori:VU
Kriterier:A2b, E
Levesteder:A, E, O, Ke, Sb
Negative p virkninger:1.1.3, 2.1.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hare er vidt udbredt i hele Danmark inklusiv mange mindre øer (Asferg & Madsen 2007a). Arten er i tilbagegang.

Udvekslingen med bestand i Schleswig-Holstein, hvor hare vurderes som næsten truet, NT (LANU SH 2001), vurderes at være uvæsentlig for artens status i Danmark.
Bestandsudvikling:Jagtudbyttet af hare steg igennem den første halvdel af det 20. århundrede, men Det har siden 1960’erne været faldende (Asferg & Madsen 2007a). I de sidste 10 år er jagtudbyttet faldet med omkring 50%. Udviklingen i jagtudbyttet vurderes at afspejle den generelle bestandsudvikling for hare, men faldet i jagtudbyttet de seneste år er muligvis større en bestandstilbagegang på grund af mindsket jagttryk (H. Noer pers. medd. 2009).

Bestandstætheden er lavest i Jylland, hvor hare vurderes at være lokalt udryddelsestruet (Wincentz 2009). Bestandstætheden på Øerne er højere, især på Bornholm.

Bestandstilbagegangen skyldes reducerede overlevelsesrater hos hareungerne hen over sommeren (Wincentz 2009). Overlevelsesraten for ungerne er lavest i Jylland. På grund af den lavere bestandstilgang er sandsynligheden for at arten uddør i løbet af 100 år mere end 10%.

Årsagen til de lave ungeoverlevelsesrater er ikke klarlagt. Intensivering af arealanvendelen i landbruget er formodentlig en betydende faktor (Olesen & Asferg 2006).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Hare er udbredt i hele Europa bortset fra hovedparten af Den iberiske Halvø, det nordlige Skandinavien og Rusland. Mod øst forekommer hare til det vestlige Sibirien og Iran (Asferg & Madsen 2007a). Arten er introduceret i Sverige og Irland.
R dlistevurdering:Nationalt vurderes harebestandens tilbagegang til mere end 30% i løbet af de sidste 10 år. Tilbagegangen er ikke ophørt, og årsagerne til tilbagegangen er ikke klarlagt. Sandsynligheden for at arten uddør i løbet af 100 år er mere end 10%. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Nationalt vurderes hare efter kriterium A2b og E som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Asferg & Madsen 2007a, LANU SH 2001, Olesen & Asferg 2006, Wincentz 2009
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Peter Wind