Krondyr Cervus elaphus Linnaeus, 1758

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Cervus elaphus Linnaeus, 1758
Dansk navn:Krondyr
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:H, S
Negative p virkninger:2.1.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Krondyr er udbredt i det meste af Jylland og dele af Sjælland (Asferg & Madsen 2007d). Arten holdes desuden i dyrehaver og hjortefarme.

De fritlevende krondyrbestande i Jylland er et resultat af egenspredning af den oprindelige bestand, udsætninger og undslupne dyr af dansk og udenlandsk oprindelse. Bestandene på Sjælland er introducerede (Nielsen m.fl. 2008).
Bestandsudvikling:Jagtudbyttet af krondyr har været stigende siden 1970’erne, hvilket vurderes at afspejle en generel bestandsfremgang (Asferg & Madsen 2007d).

Det nuværende afskydningsniveau vurderes ikke at true krondyrets status, men afskydningen er den væsentligste begrænsende faktor for artens udbredelse (Sunde m.fl. 2008).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Krondyr er udbredt i hele Europa bortset fra det nordligste Skandinavien og Rusland (Asferg & Madsen 2007d). Desuden findes arten i tempererede dele af Asien, Nordamerika og i Nordafrika.
R dlistevurdering:Jagtudbyttet af krondyr indikerer at den samlede bestand er stabil eller stigende i Danmark. Krondyr vurderes ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Asferg & Madsen 2007d, Nielsen m.fl. 2008, Sunde m.fl. 2008
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind