Strand-gulerod Daucus carota L. ssp. gummifer Hooker f.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Daucus carota L. ssp. gummifer Hooker f.
Dansk navn:Strand-gulerod
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ks,Ko,Kt
Negative p virkninger:3.4,4.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Størstedelen af de kendte danske bestande af strand-gulerod vokser på stenstrande tæt på normalt højvandsniveau. Bestandene er derfor sårbare overfor selv begrænsede vandstandsstigninger (Faurholdt & Hinke 2006).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 2 år


Kriteriedokumentation
National status:I TBU-afhandlingen (Egholm 1951) nævnes strand-gulerod fra flere lokaliteter i Storebæltsområdet i begyndelsen af forrige århundrede.

I 2002 fandtes underarten indslæbt til den kunstige ø Peberholm i Øresund. Herefter har eftersøgning i Storebæltsområdet samt gennemgang af herbariemateriale på Botanisk Museum i Kbh. godtgjort, at der i dag kendes spontane forekomster på Ristinge Klint (Langeland), Korshavn, Sejerø, Tunø, Samsø, Fyns Hoved og Sjællands Odde (flere steder) samt måske på Romsø (Faurholdt & Hinke 2006).

Bestandene er for det meste livskraftige, og der er ikke konstateret aktuelle trusler imod dem.
Bestandsudvikling:Da vor viden om spontane, danske forekomster af strand-gulerod er af ganske ny dato, foreligger der endnu ikke iagttagelser af bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Strand-gulerod er en udpræget atlantisk, kystbunden underart. Udbredelsen dækker atlanterhavskysterne i Nordspanien, Frankrig, England og Irland samt vestpå til storebæltskysterne i Danmark (Faurholdt & Hinke 2006).
R dlistevurdering:Da der ikke er konstateret aktuelle trusler mod strand-gulerod, og da yderligere eftersøgning forventes at afsløre endnu flere voksesteder, kategoriseres den som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Daucus carota forma libanotifolia Wiinstedt er et ugyldigt synonym for D.c. ssp. gummifer (Egholm 1951).
Litteratur:Egholm 1951, Faurholdt & Hinke 2006
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm