Mårhund Nyctereutes proconoides (Grey, 1834)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Nyctereutes proconoides (Grey, 1834)
Dansk navn:Mårhund
International kategori:NA
R dliste 1997:
National kategori:NA
Kriterier:
Levesteder:E, M, S
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Mårhund er registreret spredt i det meste af Danmark, inkl. Fyn, og Vendsyssel i de seneste årtier (Baagøe & Ujvári 2007d). Det formodes at være undslupne dyr fra private dyrehold og pelsfarme.

Arten er muligvis under indvandring fra Tyskland, men der er ikke dokumeteret yngleaktivitet hos fritlevende mårhund her i landet.
Bestandsudvikling:Der er registreret mårhund spredt i heldet meste af Danmark gennem de seneste årtier (Baagøe & Ujvári 2007d). I de seneste år har der været stor opmærksomhed på arten, og der er indrapporteret flere fund, især fra det nordlige Vestjylland.

Mårhund er udbredt i det østlige Tyskland, og jagtudbyttet af mårhund i Schleswig-Holstein er stigende (MLUR 2007). Arten er mest almindelig i de sydøstlige dele af forbundslandet, og der er endnu ikke dokumentation for spredning fra Tyskland til Danmark.

Fritlevende mårhund bekæmpes for at forhindre, at der etableres en fritlevende bestand.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Mårhund stammer fra Østasien (Baagøe & Ujvári 2007d). Den blev introduceret flere steder i Østeuropa som jagtobjekt. Herfra har den spredt sig til store dele af Østeuropa, Tyskland og Finland. Desuden holdes den i pelsfarme, hvorfra der til tider undslipper dyr.
R dlistevurdering:Fund af mårhund i Danmark formodes at stammer fra undslupne dyr fra private dyrehold og pelsfarme. Arten er muligvis under indvandring fra Tyskland. Mårhund kategoriseres som vurdering ikke mulig, NA.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe & Ujvári 2007d, MLUR 2007
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind