Vild selleri Apium graveolens L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Apium graveolens L.
Dansk navn:Vild selleri
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ke
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.9,1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Ved ophør af græsning og høslæt overlever vild selleri i randzoner og langs (slåede) stier. Arten trives i rørsumpe, hvor der foretages rørhøst, men forsvinder med tiden i mørke rørsumpe med tiltagende førnelag.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 2 år


Kriteriedokumentation
National status:Vild selleri er temmelig hyppig langs kysterne i Syd- og Vestsjælland samt på Lolland. På det øvrige Sjælland samt Fyn er den mindre almindelig, mens den er sjælden langs De østjyske Kyster.
I den regionale rødliste for Storstrøms Amt (Faurholdt 2006a) vurderes arten at være opmærksomhedskrævende (X) samt regional ansvarsart (reg. A). I rødlisten for Vestsjællands Amt (Leth 1998) kategoriseres arten som sjælden (R).
Bestandsudvikling:En undersøgelse af floraen langs kysterne i det tidligere Storstrøms Amt har givet kendskab til en række nye forekomster af vild selleri, omend arten er gået tilbage på det nordlige Falster (Faurholdt 2006b, Faurholdt & Schou 2004). På Fyn er artens voksesteder, af uforklarige årsager, decimeret siden 1980 (Vinther & Tranberg 1994). Det er tvivlsomt om vild selleri har haft spontane forekomster i det tidligere Vejle Amt (Petersen 2004b).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Vild selleri har forekomster langs store dele af Europas kyster. Mod nord aftager den og er meget sjælden i Norge og Sverige (Skåne), mens den aldrig er registreret på Island og Færøerne. I Asien kendes den fra Palæstina, Syrien og Lilleasien. Arten menes indslæbt til det amerikanske kontinent (Hultén & fries 1986).

I rødlisten over den baltiske region (Ingelög et al. 1993) anses vild selleri for akut truet (E) i Mecklenborg Vorpommern, Schleswig Holsten og Sverige.
R dlistevurdering:Det aktuelle kendskab til artens udbredelse er stort. På Sjælland og Lolland-Falster synes arten at trives på optimale biotoper, så på trods af tilbagegangen på Fyn kategoriseres vild selleri ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:I nogle værker behandles vild selleri under navnet strand-selleri.
Litteratur:Faurholdt 2006a, 2006b, Faurholdt & Schou 2004, Ingelög et al. 1993, Leth 1998, Petersen 2004b, Vinther & Tranberg 1994
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm