Karsetæge Eurydema dominulus (Scopoli, 1763)

Stamdata
Artsgruppe:Bredtæger og randtæger
Internationalt navn:Eurydema dominulus (Scopoli, 1763)
Dansk navn:Karsetæge
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(i,ii,iii,iv,v)+2ab(i,ii,iii,iv,v), D2
Levesteder:E, M, Sb
Negative p virkninger:1.1.3, 1.2.3, 1.4.1, 1.4.3, 3.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Dræning, gødskning, frøspredning og heraf følgende tilgroning af levestederne er vigtige trusselsfaktorer. Også fragmentering og øgede problemer med spredning er af negativ betydning.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Karsetæge findes på varmeprægede, lysåbne biotoper, som fugtige enge i skovlysninger, hvor den primært lever på springklaparter som vandkarse og engkarse (Cardamine sp.). Imago kan også træffes på andre korsblomstrede (Brassicaceae).

Arten var tidligere ret udbredt i det sydlige og østlige Jylland samt Nordsjælland. I de senere årtier er den kun fundet i Sønderjylland.
Bestandsudvikling:Karsetæge har længe været i tilbagegang pga. ændrede driftsformer med tilgroning af artens levesteder til følge. Ældre fund kendes fra et stort antal lokaliteter, hvor arten i nyere tid har været eftersøgt forgæves.

I nyere tid (>1975) er arten kun fundet i 2 10x10 km UTM-felter (Årup Skov i 1979 og Jørgensgård Skov i 1997-98) og sammenlagt kun indenfor et meget begrænset område, hvor tilgroning muligvis allerede har reduceret bestanden yderligere. Forekomstarealet er derfor beregnet på grundlag af 1x1 km UTM-felter.
Udbredelsesareal:<5000 km2
Forekomstareal:<10 km2
Totaludbredelse:Karsetæge er vidt udbredt i det palæarktiske område. I Skandinavien er den udbredt i den sydlige del, men synes også her, ligesom syd for Østersøen, i tilbagegang. I England er der iværksat foranstaltninger for at beskytte de resterende levesteder for denne art (Kirby 1992).
R dlistevurdering:Karsetæge vurderes som kritisk truet, i forhold til kriterierne B1ab(i,ii,iii,iv,v) og B2ab(i,ii,iii,iv).

Arten var førhen temmelig udbredt, men har nu højst ganske få, små og stærkt fragmenterede bestande tilbage, antagelig kun i Sønderjylland. Levestederne, som er skovlysninger omkring små vådområder, er i vedvarende tilbagegang, og muligheden for spredning til nye levesteder er stærkt reduceret. Også i nabolandene er den i tilbagegang og muligheden for tilflyvning er minimal. Rødlistestatus er derfor ikke nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Aukema & Rieger 2006, Kirby 1992, Tolsgaard 2001, 2007.
R dlistevurderet af:Søren Tolsgaard
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind