Strand-kvan Angelica arcangelica L. ssp. litoralis (Fries) Thell.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Angelica arcangelica L. ssp. litoralis (Fries) Thell.
Dansk navn:Strand-kvan
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ke,Vr
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 2 - flere år


Kriteriedokumentation
National status:Strand-kvan er især udbredt langs de østdanske kyster, hvor tyngden af dens forekomster findes omkring Fyn, Lolland-Falster og dele af Sjælland samt i de østjyske fjorde. Den er sjælden i Nord- og Vestjylland, og der er betydelige "huller" i dens udbredelse langs Sjællands vestkyst.
Bestandsudvikling:I forhold til TBU-kortet (Egholm 1951) synes strand-kvan at være i nogen spredning langs de Syd- og Østsjællandske kyster. Plantens konkurrenceevne (størrelsen) giver den tilsyneladende mulighed for at etablere nye bestande efter ophør af græsning eller høslæt på strandenge. Bestandsudviklingen vurderes generelt som svagt positiv.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Strand-kvans udbredelse er nordeuropæisk, med forekomster langs kyster og floder samt på enge især i Skandinavien samt langs Østersøens kyster fra Polen over Kaliningrad til de baltiske lande(Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Der kan ikke påvises eller skønnes tilbagegang i udbredelse eller bestandsstørrelse for strand-kvan. Derfor kategoriseres den ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Adskillelse af ssp. litoralis (strand-kvan) og ssp. arcangelica (fjeld-kvan) er særdeles vanskelig. Hos ssp. litoralis er småsvøbbladene kun halvt så lange som blomsterstilkene og frugterne er 5-6 mm lange med lave butte ribber - i modsætning til ssp. arcangelica, hvor småsvøbbladene er af længde med blomsterstilkene og frugterne er 7-8 mm lange med høje, skarpe ribber (Faurholdt & Schou 2004).
Litteratur:Egholm 1951, Hultén & Fries 1986, Faurholdt & Schou 2004
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Peter Wind