Krum star Carex maritima Gunnerus

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex maritima Gunnerus
Dansk navn:Krum star
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(iii)c(iv); D
Levesteder:Ke,Ks
Negative p virkninger:1.3.4,2.1,3.1.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 20 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Optalt på den eneste kendte bestand.
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Krum star har været fundet på 13 lokaliteter i Danmark med de fleste fund langs kysten af Nordjylland mellem Hirtshals og Skagen. Hertil kommer et par fund ved Ålbæk, Løkken og et fra Rømø.
Bestandsudvikling:De fleste fund af krum star er gamle, og efter 1950''''erne kendtes kun til en lille bestand på Skagens Gren, der forsvandt i 1994 pga. færdsel, indsamling og anlæg af en sti.

I 2005 blev krum star genfundet nær et af sine gamle voksesteder ved Tversted. Den er eftersøgt på voksestedet i 2008, uden at den blev genfundet (P. Wind pers.comm. 2008)

Den kan måske findes andre steder langs den nordjyske kyst.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Krum stars udbredelse er cirkumpolar med montane og kystnære forekomster længere mod syd. I Europa forekommer den på Island og Færøerne, Skotland, Nordnorge, Nordfinland, Nordrusland, Sydvestsverige og Danmark. Desuden er der forekomster i Alperne og i Kaukasus.
R dlistevurdering:Da krum star har et udbredelsesområde på mindre end 100 km2, forekommer på én lokalitet med meget lille bestandsstørrelse, der er udsat for ekstreme svingninger i antallet af kønsmodne individer og med formodet tilbagegang i habitatkvalitet, opfylder den kriterium B1ab(iii), c(iv) og D for kritisk truet, CR.

Da der ikke foreligger undersøgelser af bestandsudviklingen, kan kriterium A og C ikke anvendes.

Den danske bestand er tilsyneladende afhængig af tilførsel af genetisk materiale fra bestande i de nordlige nabolande, hvorfor en nedkategorisering kan overvejes. Herimod taler, at den kun forekommer på én lokalitet, og at der kun er et fåtal individer. Der er således ikke grundlag for en nedkategorisering, hvorfor den kategoriseret kritisk truet, CR.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Danmarks Miljøundersøgelser 2002, Hultén & Fries 1986, Løjtnant og Worsøe 1977, 1993, Poulsen et al. 2007, Schou 1996b, 2006, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm