Stor priksvamp Poronia punctata (L.: Fr.) Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Kernesvampe
Internationalt navn:Poronia punctata (L.: Fr.) Fr.
Dansk navn:Stor priksvamp
International kategori:
R dliste 1997: EX
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(iii, v); D
Levesteder:D, O
Negative p virkninger:1.1.3, 1.1.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 25 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet ud fra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, og b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Stor priksvamp vokser på hestepærer og var tidligere vidt udbredt og almindelig i kystnært hestegræsset græsland. I takt med mekaniseringen af landbruget gennem de sidste 100 år gik den voldsomt tilbage, for helt at forsvinde i 1960''erne. I 2004 blev den genfundet i græsset grønklit ØNØ for Råbjerg Kirke i Nordjylland. Den er muligvis genindvandret fra Holland eller Sydsverige men kan have overlevet uantastet i området gennem mange år. De fleste fund af arten i Danmark fra 1960'erne stammer således også fra Nordjylland.
Bestandsudvikling:Stor priksvamp kendes fra 51 lokaliteter i Danmark, heraf 1 (2 %) med fund efter 1990. Arten er uden tvivl gået tilbage gennem det sidste århundrede.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Stor priksvamp er vidt udbredt i Nordeuropa, men er det fleste steder gået voldsomt tilbage.
R dlistevurdering:Stor priksvamp vurderes som kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium B2ab(iii,v) og D. Arten er gået stærkt tilbage i nabolandene og vurderes som uddød bl.a. i Norge (Kålås mfl. 2006), men synes i nogen grad at være stabiliseret i Sydsverige. Det er endnu for tidligt at vurdere om indvandring af sporer fra Sydsverige eller andre nabolande har væsentlig betydning for artens overlevelse i Danmark. Den nationale vurdering er derfor ikke ændret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 2000, Kålås mfl. 2006.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind