Rødmende alfehat Porpoloma metapodium (Fr.: Fr.) Singer

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Porpoloma metapodium (Fr.: Fr.) Singer
Dansk navn:Rødmende alfehat
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:C1
Levesteder:O, Sk
Negative p virkninger:1.1.9, 1.1.11
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 225 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet ud fra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, og b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Rødmende alfehat vokser på gamle, ugødskede overdrev, sjældent i løvskove på leret eller kalkrig bund. Den er meget sjælden i Danmark.
Bestandsudvikling:Rødmende alfehat kendes fra 12 lokaliteter i Danmark, heraf 9 (75 %) med fund efter 1990. Den høje genfundsprocent tyder umiddelbart på en stabil bestand. De mange nye fund skyldes i høj grad et forøget fokus på overdrevssvampe generelt samt øget kendskab til rødmende alfehat specifikt. Det er overvejende sandsynligt, at arten reelt er i tilbagang i takt med, at antallet af gamle, ugødskede overdrev falder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:225 km2
Totaludbredelse:Rødmende alfehat er vidt udbredt, men overvejende montan i Europa. Arten er sjælden i de fleste egne. Den er optaget på den nationale rødliste som moderat truet, EN, i Sverige (Gärdenfors 2005) og som sårbar i Norge (Kålås mfl. 2006), begge steder som følge af en markant tilbagegang (A-kriterie + C-kriterie i Norge.
R dlistevurdering:Rødmende alfehat vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1. Den danske population er, i hvert fald tidligere, blevet begunstiget af udveksling af sporer med populationer i vore nabolande. Da arten her er i tilbagegang antages opjusteres den nationale rødlistestatus et trin til kritisk truet, CR.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1992 Tranberg 1997, Arnolds & Noordeloos 1999, Gärdenfors 2005.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind