Duftende alfehat Porpoloma spinulosum (Kühner & Romagn.) Singer

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Porpoloma spinulosum (Kühner & Romagn.) Singer
Dansk navn:Duftende alfehat
International kategori:
R dliste 1997: EX
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 40 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet ud fra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er xx gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, og b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 4 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Duftende alfehat vokser i løvskove på leret bund. Den er meget sjælden i Danmark og var længe anset for uddød, da den ikke var set i mere end 50 år. I 2006 blev den fundet på to lokaliteter: Elbæk Skov ved Horsens og Lellinge Skovhusvænge ved Køge. Den er tidligere fundet to steder på Fyn, ved Vordingborg på Sydsjælland og i Ajstrup Skov ved Mariager Fjord.
Bestandsudvikling:Duftende alfehat kendes fra 6 lokaliteter i Danmark, heraf 2 (33 %) med fund efter 1990. Det lave antal fund totalt gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling i Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Duftende alfehat er vidt udbredt, men overvejende sydlig i Europa. Den regnes generelt for meget sjælden.
R dlistevurdering:Duftende alfehat vurderes som kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Den danske population anses ikke at modtage en nettotilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at justere denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990; Hansen & Knudsen 1992; Arnolds & Noordeloos 1999.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind