Dunet fnugfod Hydropus trichoderma (Joss. ap. Kühner) Singer

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Hydropus trichoderma (Joss. ap. Kühner) Singer
Dansk navn:Dunet fnugfod
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 300 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet ud fra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, og b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 20 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Dunet fnugfod er i Danmark fundet i kalkrige løvskove og parker. Den er meget sjælden men forekommer stabilt flere steder i Møns Klinteskov. Desuden er den kendt fra Allindelille Fredsskov på Midtsjælland (1990, 1992) og fra Ledreborg Slotspark og Vemmetofte Dyrehave på Sydsjælland (henholdsvis 1991 og 2001).
Bestandsudvikling:Dunet fnugfod kendes fra 4 lokaliteter i Danmark, heraf 3 (75 %) med fund efter 1990. Det lave antal fund totalt gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Dunet fnugfod er vidt udbredt i Europa, men regnes overalt for sjælden.
R dlistevurdering:Dunet fnugfod vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at tilfældige ændringer samt driftstiltag på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Ludwig 2001.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind