Klit-champignon Agaricus devoniensis P.D. Orton

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Agaricus devoniensis P.D. Orton
Dansk navn:Klit-champignon
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:VU••
Kriterier:B2ab(iv); C1
Levesteder:Dk, Ko
Negative p virkninger:1.1.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 500 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 50 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, og b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Klit-champignon findes i klitter og på sandede strandoverdrev. Den er sjælden i Danmark, med flest fund fra Den jyske Vestkyst. Siden 1990 er den dog kun samlet ved Melby Overdrev i Nordsjælland samt ved Skovmose på Als.
Bestandsudvikling:Klit-champignon kendes fra 13 danske lokaliteter, heraf 2 ( 15%) med fund efter 1990. Det antages på den baggrund, at arten er i tilbagegang, muligvis på grund af tilgroning af egnede voksesteder. Arten er ikke eftersøgt i nyere tid på en del af dens gammelkendte lokaliteter og kan vise sig stadig at være ret udbredt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Klit-champignon er vidt udbredt men sjælden i Europa.
R dlistevurdering:Klit-champignon kan vurderes som moderat truet, VU, på baggrund af kriterium B2ab(iv) og C1. Den danske population anses ikke at modtage sporer fra nabolandene i et omfang, der har væsentlig betydning for artens overlevelse i Danmark. Der er derfor ikke grundlag for at justere kategoriseringen.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990; Nauta 2001.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind