Cinnober-muslingesvamp Crepidotus cinnabarinus Peck

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Crepidotus cinnabarinus Peck
Dansk navn:Cinnober-muslingesvamp
International kategori:E
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iv); C1
Levesteder:Rd, Rt, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.5, 1.2.3.6, 5.2, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 100 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet ud fra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, og b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Cinnober-muslingesvamp vokser på dødt ved af løvtræer: I Danmark er arten fundet på bøg (Fagus sylvatica), bævreasp (Populus tremula) samt arter af eg (Quercus sp.) og æble (Malus sp.). Den er meget sjælden og gennem tiderne kun fundet fire steder i landet. I Møns Klinteskov er den fundet adskillige gange mellem 1943 og 1963, men er trods eftersøgning ikke genfundet siden. Desuden er den kendt fra Døndalen på Borholm i 1963 og 1964, men uden genfund i nyere tid. Siden 1970 er den kun fundet i Kås Skov og Skindbjerglund i det nordlige Jylland.
Bestandsudvikling:Cinnober-muslingesvamp kendes fra 4 lokaliteter i Danmark, heraf 2 (50 %) med fund efter 1990. Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling. Det er påfaldende, at arten ikke er genfundet på de to klassiske lokaliteter (Møns Klint og Døndalen) siden 1960'erne, og at den nu kun kendes fra det nordlige Midtjylland. Det vurderes, at arten er gået tilbage eller helt er forsvundet på Øerne, muligvis på grund af luftforurening eller et generelt forringet skovklima.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Cinnober-muslingesvamp er vidt udbredt men meget sjælden i Europa.
R dlistevurdering:Cinnober-muslingesvamp kan vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iii) og C1. Den danske population anses ikke at modtage sporer fra vore nabolande i et omfang, der har væsentlig betydning for artens overlevelse i Danmark. Der er derfor ikke grundlag for at justere denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990; Senn-Irlet 1995.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind