Purpursort jordtunge Geoglossum atropurpureum (Batsch: Fr.) Pers.

Stamdata
Artsgruppe:Skivesvampe
Internationalt navn:Geoglossum atropurpureum (Batsch: Fr.) Pers.
Dansk navn:Purpursort jordtunge
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:O, Ko
Negative p virkninger:1.1.9, 1.1.11, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 50 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Purpursort jordtunge er meget sjælden i Danmark og vokser på artsrige overdrev og strandoverdrev. Den er kendt fra 15 lokaliteter i Danmark, heraf de fem med fund efter 1990. Det vurderes, at der findes mindre en 50 individer i Danmark.
Bestandsudvikling:Det er sandsynligt, at der har været en tilbagegang i antallet af lokaliteter for purpursort jordtunge. Det er sandsynligt, at arten vil gå tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse på lokaliteter, hvor den findes i dag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Purpursort jordtunge er udbredt i Nordeuropa, men meget sjælden. Arten er optaget på nationale rødlister i Norge, Sverige, Slesvig-Holsten og Holland.
R dlistevurdering:Det vurderes, at der er mindre end 50 individer af purpursort jordtunge i Danmark. På grund af det lave antal individer vurderes den som kritisk truet, CR, efter kriterium D.

Det vurderes endvidere, at der over en periode på to generationer vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 20 % som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse. Den vurderes derfor som moderat truet, EN, efter C1.

Da der forventes at ske en tilbagegang i antallet af individer på mindst 30 % over en periode på tre generationer som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse, vurderes den som sårbar, VU, efter kriterium A3c

Da arten er meget sjælden eller fraværende i Danmarks nabolande, antages det, at der ikke sker en nettoindvandring af sporer som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Thuemenidium atropurpureum (Batsch: Fr.) O. Kuntze
Litteratur:Arnolds & van Ommering 1996, Gärdenfors 2005, Kålås et al. 2006, Larsson 1997, Lüderitz 2001, Læssøe & Elborne 1984, Ohenoja 2000.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind