Trichoglossum walteri (Berk.) Boud.

Stamdata
Artsgruppe:Skivesvampe
Internationalt navn:Trichoglossum walteri (Berk.) Boud.
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:C1
Levesteder:O, Kt
Negative p virkninger:1.1.9, 1.1.11, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 1000 individer (2006)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Trichoglossum walteri er sjælden i Danmark og er fundet på syv lokaliteter heraf fem med fund efter 1990. Den vokser på artsrige overdrev, og er én gang fundet på en leret skrænt nær kysten. Arten kan være vanskelig at kende fra håret jordtunge.
Bestandsudvikling:Der er indtil nu ikke dokumenteret tilbagegang i antallet af lokaliteter for Trichoglossum walteri. Det er sandsynligt, at arten vil gå tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse på lokaliteter, hvor den findes i dag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Trichoglossum walteri er udbredt, men sjælden i Nordeuropa. Den er optaget på de nationale/regionale rødlister i Norge, Sverige og Slesvig-Holsten (som forsvundet).
R dlistevurdering:Det vurderes, at der er mindre end 1000 individer af Trichoglossum walteri i Danmark. Samtidig vurderes det, at der over en periode på to generationer vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 20 % som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse. Den kategoriseres derfor moderat truet, EN, efter C1.

Da der forventes at ske en tilbagegang i antallet af individer på mindst 30 % over en periode på tre generationer som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse, kategoriseres den sårbar, VU, efter kriterium A3c.

På grund af det lave antal individer kategoriseres den som sårbar, VU, efter kriterium D.

Da arten er meget sjælden eller fraværende i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettoindvandring af sporer som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2005, Kålås et al. 2006, Larsson 1997, Lüderitz 2001, Læssøe & Elborne 1984, Ohenoja 2000.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind