Trompetkølle Clavicorona taxophila (Thom) Doty

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Clavicorona taxophila (Thom) Doty
Dansk navn:Trompetkølle
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Dk, Os, S
Negative p virkninger:9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 350 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 2 år


Kriteriedokumentation
National status:Trompetkølle er i Danmark fundet på jord og førne bl.a. i krat af pil og ene samt i klitterræn. Den er formodentlig noget overset, men sjælden med flest fund fra det nordlige Jylland.
Bestandsudvikling:Trompetkølle kendes fra 8 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 7 (88 %) efter 1980. Bestanden må den baggrund anses for at være stabil.
Udbredelsesareal:175 km2
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Trompetkølle kendes fra Europa og Nordamerika, men er generelt dårlig kendt. Den er meget sjælden eller manglende i de øvrige nordiske lande.
R dlistevurdering:Trompetkølle vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør at det må frygtes at tilfældige ændringer samt drifttiltag på kendte voksesteder kan medføre at arten forsvinder. Da arten ligeledes er sjælden i vore nabolande må det antages at der ikke sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen (1997)


R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind