Sort køllesvamp Clavaria asperulospora Atk.

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Clavaria asperulospora Atk.
Dansk navn:Sort køllesvamp
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:O, S, Sk
Negative p virkninger:1.1.1., 1.1.9., 1.1.11., 1.2.3.1.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 400 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 20 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Sort køllesvamp er i Danmark fundet i frodige løvskove, på overdrev samt i vejkanter i nåleplantager, især på kalkrig bund. Arten er uden tvivl noget overset men sjælden i Danmark, hvor den aktuelt kendes fra Høstemark og Rubjerg Knude i Nordjylland samt fra Bjørnholt nær Hårup og Gludsted Plantage i Midtjylland.
Bestandsudvikling:Sort køllesvamp kendes fra 5 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 4 (80 %) efter 1980. Det er på baggrund af det lave antal fund vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Sort køllesvamp er vidt udbredt men sjælden i Norden.
R dlistevurdering:Sort køllesvamp vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør at det må frygtes at tilfældige ændringer samt drifttiltag på kendte voksesteder kan medføre at arten forsvinder. Da arten ligeledes er sjælden i vore nabolande må det antages at der ikke sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen (1997)
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind