Prægtig rødblad Entoloma tjallingiorum Noordel.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Entoloma tjallingiorum Noordel.
Dansk navn:Prægtig rødblad
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: ca. 1000 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Prægtig rødblad er sjælden i Danmark og vokser i løvskov, især under bøg (Fagus sylvatica) eller eg (Quercus spp.), sjældent på råddent ved, meget sjældent i nåleskov. Den er kendt fra 26 lokaliteter, de 18 med fund efter 1990.
Bestandsudvikling:Der er indtil nu ikke dokumenteret nogen tilbagegang i antallet af lokaliteter for prægtig rødblad. Der er ikke konstateret nogen habitatforringelse.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Prægtig rødblad er vidt udbredt i den nordvestlige del af Europa, men er sjælden. Den er rødlistet i alle nordiske lande og i Norge og Holland.
R dlistevurdering:Det vurderes, at der er omkring 1000 individer af prægtig rødblad i Danmark. På grund af det lave antal individer vurderes den som næsten truet, NT efter kriterium D.

Da arten er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en væsentlig nettoindvandring af sporer, som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2005, Hansen & Knudsen 1992, Larsson 1997, Noordeloos 1988, 1992, Vesterholt & Brandt-Pedersen 1990.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind