Ruskællet rødblad Entoloma jubatum (Fr.: Fr.) P.Karst.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Entoloma jubatum (Fr.: Fr.) P.Karst.
Dansk navn:Ruskællet rødblad
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:C1, D
Levesteder:O, H
Negative p virkninger:1.1.9, 1.1.11, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 1000 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Ruskællet rødblad er sjælden i Danmark og vokser på overdrev og heder, både på sur og sandet bund og på kalkbund. Den er kendt fra 13 lokaliteter, de fire med fund efter 1990.
Bestandsudvikling:Det er sandsynligt, at der er sket en tilbagegang i antallet af lokaliteter for ruskællet rødblad. Det forekommer sandsynligt, at arten vil gå tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse på lokaliteter, hvor den findes i dag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Ruskællet rødblad er udbredt i de nordlige og vestlige dele af Europa. Den er generelt sjælden, men lokalt ret almindelig. Den er rødlistet i Sverige og Holland.
R dlistevurdering:Det vurderes, at der er mindre end 1000 individer af ruskællet rødblad i Danmark. Samtidig vurderes det, at der over en periode på tre generationer er sket og vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 10 % som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse. Den vurderes derfor som sårbar, VU, efter C1.

På grund af det lave antal individer vurderes den som sårbar, VU, efter kriterium D.

Da arten er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en væsentlig nettoindvandring af sporer, som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2005, Hansen & Knudsen 1992, Noordeloos 1988, 1992.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind