Skønfodet rødblad Entoloma corvinum (Kühn.) Noordel.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Entoloma corvinum (Kühn.) Noordel.
Dansk navn:Skønfodet rødblad
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:C1
Levesteder:O
Negative p virkninger:1.1.9, 1.1.11, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 1000 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Skønfodet rødblad er sjælden i Danmark og vokser på artsrige overdrev, både på mager bund og på kalkbund. Den er kendt fra 15 lokaliteter, de 9 med fund efter 1990.
Bestandsudvikling:Der er indtil nu ikke dokumenteret nogen tilbagegang i antallet af lokaliteter for skønfodet rødblad. Det forekommer sandsynligt, at arten vil kunne gå tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse på lokaliteter, hvor den findes i dag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Skønfodet rødblad er udbredt i Nord-, Vest- og Centreleuropa, fra lavlandet op til den subalpine zone, men er meget sjælden. Den er rødlistet i Norge, Sverige, Holland og Slesvig-Holsten.
R dlistevurdering:Det vurderes, at der er mindre end 1000 individer af skønfodet rødblad i Danmark. Samtidig vurderes det, at der over en periode på to generationer vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 20 % som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse. Den vurderes derfor som moderat truet, EN, efter C1.

Da der forventes at ske en tilbagegang i antallet af individer på mindst 30 % over en periode på tre generationer som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse, vurderes den som sårbar, VU, efter kriterium A3c

På grund af det lave antal individer vurderes den som sårbar, VU, efter kriterium D.

Da arten er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en væsentlig nettoindvandring af sporer, som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2005, Hansen & Knudsen 1992, Lüderitz 2001, Noordeloos 1988, 1992, Vesterholt 1995, 2002.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind