Skov-hullæbe Epipactis helleborine (L.) Crantz ssp. helleborine

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Epipactis helleborine (L.) Crantz ssp. helleborine
Dansk navn:Skov-hullæbe
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sl,Sb,Ag,B
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skov-hullæbe er Danmarks almindeligste skovorkidé med stort spredningspotentiale, og den spreder sig gerne til beskyttede, skovnære voksesteder i f.eks. parker, haver, nybeplantninger osv. Den forekommer hyppigt i morænelersegnene på Øerne og i Jylland til Randers. Uden for dette område kan den optræde spredt i mergelgrave, kalkdynger, hegn og lignende steder.

Den er i 2003 registreret på 700 voksesteder. Før 1950 havde den et tilsvarende udbredelsesmønster i Danmark (Grøntved 1948).
Bestandsudvikling:De blomstrende skud af skov-hullæbe er blevet optalt i 28 bestande i et kortere eller længere interval i perioden 1987-2002. Optællingerne viser sammenlignet med andre orkidéarter relativt jævne udsving med en svagt stigende tendens frem til 2003.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:20600 km2
Totaludbredelse:Skov-hullæbe har tempereret eurasisk udbredelse. Arten forekommer fra De britiske Øer i nordvest og Den iberiske Halvø i sydvest gennem Central- og Østeuropa samt Italien, Balkan og Rusland til Kaukasus, Bajkalområdet og Himalaya i øst. Den europiske nordgrænse ligger i Sydnorge og Mellemsverige og Sydfinland. Den er indført i Nordamerika.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B-, C- eller D-kriterierne kan opfyldes eller er nærved at blive det for skov-hullæbe, da der ikke kan påvises eller skønnes markant tilbagegang i bestandsstørrelse eller forekomstareal. Den kategoriseres derfor LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Delforge 1995, Griem et al. 1989, Grøntved 1948, Hultén 1971, Hultén & Fries 1993, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant 1981a, Nilsson & Mossberg 1977, Weimarck & Weimarck 1985, Young 1954.
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm