Isabella-fluesvamp Amanita eliae Quél.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Amanita eliae Quél.
Dansk navn:Isabella-fluesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 50 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Isabella-fluesvamp vokser i løvskove på sur bund. Den er fundet på fem lokaliteter i Midtjylland, men kun på én lokalitet efter 1979.
Bestandsudvikling:At isabella-fluesvamp kun er fundet et sted indenfor de sidste 25 år, tyder på, at den har været i tilbagegang. Der er muligt, at tilbagegangen skyldes kvælstofnedfald eller andre former for habitatforringelser.
Udbredelsesareal:< 500 km2
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Isabella-fluesvamp er ikke kendt fra de andre nordiske lande, men er udbredt i Central- og Sydeuropa. Den er rødlistet i Slesvig-Holsten og Holland.
R dlistevurdering:Det vurderes at udbredelsesarealet for isabella-fluesvamp i Danmark er < 500 km2. Samtidig vurderes det, at den ikke findes på mere end 5 lokaliteter, og at der er konstateret en tilbagegang for arten. Den vurderes derfor som moderat truet, EN efter B1ab.

Det vurderes at der er mindre end 50 individer af isabella-fluesvamp i Danmark. Samtidig vurderes det, at der over en periode på en generation er sket en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 25 %. Den vurderes derfor som kritisk truet, CR efter C1.

På grund af det lave antal individer vurderes den som kritisk truet, CR, efter kriterium D.

Da arten er meget sjælden eller fraværende i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettoindvandring af sporer, som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Brandt-Pedersen & Toft 1980, Hansen & Knudsen 1992, Lüderitz 2001, Neville & Poumarat 2004.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind