Hylde-gøgeurt Dactylorhiza sambucina (L.) Soó

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Dactylorhiza sambucina (L.) Soó
Dansk navn:Hylde-gøgeurt
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:B2 a+b(iii)+c(iv)
Levesteder:Oo,Ko
Negative p virkninger:1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hylde-gøgeurt har være fundet på omkring 25 lokaliteter før 1950, hyppigst på Bornholm, spredt på Vest- og Sydsjælland, en enkelt på Fyn og i Jylland især på Djursland. Den er forsvundet fra de fleste af disse voksesteder allerede i slutningen af 1800-tallet og ellers i tiden op til 1950. På landsplan er den nu registreret på 13 lokaliteter, heraf de 10 på Bornholm.
Bestandsudvikling:Hylde-gøgeurt er blevet overvåget i større eller mindre omfang på alle 13 lokaliteter. En generel tendens er nedgang i antallet af blomstrende skud som følge af, at flere voksesteder ikke længere afgræsses eller ikke afgræsses i fornødent omfang. Således er der nu kun én bestand med lidt over 1000 blomstrende skud, en anden har et snit på 800, mens resten rummer op til 100 eller færre til ganske få skud. Ydermere synes den at være forsvundet fra sin ene sjællandske lokalitet.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:500 km2
Totaludbredelse:Hylde-gøgeurt har hovedudbredelsesområde i Central- og Sydeuropa. Arten forekommer i vest fra den Iberiske halvø over Italien og Balkan til Nordanatolien og Kaukasus i øst. Nordgrænsen for dens udbredelse går i Mellemsverige, på Åland og i Sydvestfinland. Den mangler i det nordtyske og nordpolske lavland og har to lokaliteter i Skåne.
R dlistevurdering:På grund af den ujævne overvågning kan den procentvise bestandstilbagegang for hylde-gøgeurt ikke beregnes, hvorfor A-og C-kriterierne ikke kan opfyldes. Da en væsentlig negativ påvirkningsfaktor er for lav eller manglende græsning, og der samtidig er tale om et beskedent forekomstareal sammenholdt med fragmentering, opfyldes B-kriteriet for sårbar, VU. D-kriteriet opfyldes for næsten truet, NT.

Da der er stor afstand til nabobestande, og da graden af genetisk udveksling er ukendt, er nedkategorisering ikke foretaget.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Delforge 1995, Faurholdt 2000, Grøntved 1948, Hultén 1971, Hultén & Fries 1993, Leth 1998, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant 1981a, Løjtnant & Worsøe 1993, Nilsson & Mossberg 1977, Weimarck & Weimarck 1985.
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm