Hymenochaete ulmicola Corfixen & Parmasto

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Hymenochaete ulmicola Corfixen & Parmasto
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:C1
Levesteder:Sl, Op
Negative p virkninger:1.2.3.8, 3.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 250 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Hymenochaete ulmicola vokser i sprækker på barken af levende elmetræer (Ulmus spp.), og er fundet fire steder i Danmark i perioden 1991-1996, de tre i Nordsjælland, den fjerde på Bornholm. Arten er uden tvivl sjælden, da den har været eftersøgt målrettet.
Bestandsudvikling:Det er meget sandsynligt at Hymenochaete ulmicola er gået tilbage som følge af elmesyge, der har reduceret antallet af egnede voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Hymenochaete ulmicola er kendt fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Tjekkiet og Rusland. De sjællandske fund er de vestligste i artens kendte udbredelsesområde, og den synes at være mere almindelig længere mod øst.
R dlistevurdering:Hymenochaete ulmicolas habitatkrav og sjældenhed gør at tilbagegangen for elm (Ulmus spp.) kan medføre, at arten forsvinder. Det vurderes, at der er mindre end 250 individer i Danmark. Samtidig vurderes det, at der over en periode på en generation vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 25 % som følge af habitatforringelse. Den vurderes derfor som akut truet, CR, efter C1.

På grund af det lave antal individer vurderes den som moderat truet, EN, efter kriterium D.

På grund af mangel på egnet substrat vil en nettoindvandring af sporer ikke kunne understøtte den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:Hymenochaete ulmicola er videnskabeligt navngivet på baggrund at et fund fra Danmark.
Litteratur:Corfixen & Parmasto 2005.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind