Hvidlig skiveskorpe Aleurodiscus disciformis (Fr.: Fr.) Pat.

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Aleurodiscus disciformis (Fr.: Fr.) Pat.
Dansk navn:Hvidlig skiveskorpe
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:CR
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sg
Negative p virkninger:1.2.3.7, 1.2.3.8, 1.2.3.9, 1.2.3.10, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 50 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Hvidlig skiveskorpe vokser på barken af gamle ege. Den er tidligere fundet i Pamhule Skov ved Haderslev, men er aktuelt kun kendt fra et par lokaliteter omkring Hald Ege ved Viborg.
Bestandsudvikling:Hvidlig skiveskorpe er sandsynligvis i tilbagegang i Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Hvidlig skiveskorpe vokser langt overvejende på eg (Quercus spp.) og følger egens udbredelse i størstedelen af Europa. Den er kendt fra det sydlige Norge til Middelhavsområdet, men er fraværende på De britiske Øer. Både i Norge, Sverige og Slesvig-Holsten er den rødlistet. I Tyskland er den gået meget tilbage, angiveligt som følge af luftforurening. Den findes gennem Rusland til Japan og i den østlige del af Nordamerika.
R dlistevurdering:Hvidlig skiveskorpes habitatkrav og sjældenhed gør, at det forventes, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre at arten forsvinder. Det vurderes at der er mindre end 50 individer af hvidlig skiveskorpe i Danmark. Samtidig vurderes, det at der over en periode på en generation vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 25 % som følge af habitatforringelse. Den vurderes derfor som kritisk truet, CR efter C1.

På grund af det lave antal individer vurderes den som kritisk truet, CR, efter kriterium D.

Da arten er sjælden eller fraværende i nabolandene, antages det, at der ikke sker en væsentlig nettoindvandring af sporer som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Boertmann 2005, Eriksson & Ryvarden 1973, Gärdenfors 2005, Hansen & Knudsen 1997, Krieglsteiner 2000, Larsson 1997, Lüderitz 2001, Núñez & Ryvarden 1997.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind