Vellugtende knoldfod Squamanita odorata (Cool) Bas

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Squamanita odorata (Cool) Bas
Dansk navn:Vellugtende knoldfod
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:B, S
Negative p virkninger:9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 850 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Vellugtende knoldfod er en i hele Europa sagnomspunden svamp, som efterhånden er fundet en del gange i Danmark, spredt over hele landet. Den er sandsynligvis parasit på den meget almindelige bladhat lerbrun tåreblad og findes som denne gerne i yngre granplantager, haver og i andre kulturpåvirkede habitater. De danske fund synes at repræsentere en betydelig andel af den kendte verdenspopulation.
Bestandsudvikling:Vellugtende knoldfod kendes fra 17 danske lokaliteter, heraf 15 (89%) efter 1980. Arten må på den baggrund antages at være stabil eller i svag fremgang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:425 km2
Totaludbredelse:Vellugtende knoldfod kendes fra en række lande i Central- og Nordeuropa, men anses traditionelt for at være en stor sjældenhed på internationalt plan.
R dlistevurdering:Vellugtende knoldfod vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Da der ikke synes at være oplagte trusler mod arten i Danmark, virker det mere rimeligt at kategorisere den som næsten truet, NT. Der er ikke grundlag for at antage, at arten udsættes for en væsentlig tilførsel af sporer fra populationer i nabolandene. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Læssøe 1985, Vesterholt 1991, Hansen & Knudsen 1992
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind