Skygge-skærmhat Pluteus umbrosus (Fr.) P.Kumm.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Pluteus umbrosus (Fr.) P.Kumm.
Dansk navn:Skygge-skærmhat
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT•
Kriterier:D
Levesteder:Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 850 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Skygge-skærmhat er ret sjælden men fundet spredt i landets østlige egne. Den forekommer på dødt løvtræ især stammer og store grene af ask (Fraxinus excelsior) og bøg (Fagus sylvatica) i gamle løvskove.
Bestandsudvikling:Skygge-skærmhat kendes fra 46 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 34 (74 %) efter 1980. Bestanden må på den baggrund antages at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:850 km2
Totaludbredelse:Skygge-skærmhat er vidt udbredt i de temperede dele af den nordlige halvkugle, men er generelt sjælden i Europa. Arten anses på europæisk plan som indikator for særligt værdifulde naturskove af bøg med høj dødvedskontinuitet (Heilmann-Clausen & Christensen 2004).
R dlistevurdering:Skygge-skærmhat kan vurderes sårbar, VU, efter kriterium D. Da den danske population formodes at blive begunstiget af udveksling af sporer med populationer i nabolandene, nedkategoriseres den et trin til næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vellinga 1990, Hansen & Knudsen 1992, Heilmann-Clausen & Christensen 2004
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind