Randribbet savbladhat Lentinellus vulpinus (Sowerby: Fr.) Kühner & Maire

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Lentinellus vulpinus (Sowerby: Fr.) Kühner & Maire
Dansk navn:Randribbet savbladhat
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN•
Kriterier:D
Levesteder:Rt, Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.7., 1.2.3.8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 48 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Randribbet savbladhat vokser på faldne løvtræsstammer og i hulheder på stående, levende eller døde træer. I Danmark er den mest fundet på bøg (Fagus sylvatica). Den er meget sjælden og kun kendt fra en række lokaliteter i Nordsjælland samt fra Romsø i Storebælt. På alle lokaliteter er arten kendt fra enkeltmycelier.
Bestandsudvikling:Randribbet savbladhat kendes fra 8 danske lokaliteter, alle med fund efter 1980. Bestanden må på den baggrund antages at være stabil men sårbar.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:200 km2
Totaludbredelse:Randribbet savbladhat er vidt udbredt i Europa og Nordamerika. Arten anses på europæisk plan som indikator for særligt værdifulde naturskove af bøg med høj dødvedskontinuitet (Heilmann-Clausen & Christensen 2004).
R dlistevurdering:Randribbet savbladhat kan vurderes kritisk truet, CR, efter kriterium D. Da den danske population må formodes at blive begunstiget af en nettotilførsel af sporer fra de nordlige nabolande, hvor den er mere udbredt, nedkategoriseres den et trin til moderat truet, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:Børstehåret savbladhat tilhører sammen med randribbet savbladhat et vanskeligt bestemmeligt artskompleks. Fremtidige analyser af dansk materiale vil muligvis vise, at de danske indsamlinger af de to arter er sammenblandet, eller at de delvist skal henføres til andre taxa.
Litteratur:Printz 1986, Hansen & Knudsen 1997, Heilmann-Clausen & Christensen 2004
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind