Filtet pælerodshat Xerula longipes (Bull.) Maire

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Xerula longipes (Bull.) Maire
Dansk navn:Filtet pælerodshat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Rt, Sg, Sl, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.9., 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 80 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 2 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Filtet pælerodshat er knyttet til gammel eg (Quercus spp.) i skove på muldbund, hvor den vokser rodslående i tilknytning til egerødder, sjældnere på rødder af andre løvtræer. Næsten alle fund er fra naturmæssigt meget værdifulde egeforekomster, hvor der forekommer adskillge sjældne eller rødlistede svampearter. Den er meget sjælden i Danmark og kun kendt fra Øerne.
Bestandsudvikling:Filtet pælerodshat kendes fra 12 danske lokaliteter, heraf er den fundet på 8 (67 %) efter 1980. Den er i de senere år ikke genfundet på en række gammelkendte lokaliteter. Det forudses, at arten kan være aftagende i Danmark. Det skyldes formodentlig tilgroning af tidligere mere lysåbne egeskovsmiljøer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:200 km2
Totaludbredelse:Filtet pælerodshat er kendt fra de tempererede dele af Europa.
R dlistevurdering:Filtet pælerodshat vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D og som sårbar, VU, på bagrund af kriterium B2ab(iii, iv) og C1. Da arten er meget sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således tale om en meget sjælden og formodentlig aftagende art, tilknyttet en truet habitat, der samlet vurderes moderat truet, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym.: Xerula pudens (Pers.) Singer
Litteratur:Hansen & Knudsen 1992, Boekhout 1999
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind