Pluteus insidiosus Vellinga & Schreurs

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Pluteus insidiosus Vellinga & Schreurs
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Rd, Rv, Sl, Sg, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 150 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Pluteus insidiosus kendes i Danmark fra Suserup Skov ved Sorø, Bredvig Mose i Jægerspris Nordskov og Marienlyst Strand ved Skive. På de to førstnævnte steder er den fundet i urskovsagtige miljøer på dødt ved af løvtræer, mens den tredie lokalitet er en gammel krattilgroet lergrav. Arten er givetvis sjælden eller meget sjældne i Danmark, selv om den i nogen udstrækning kan være forvekslet med lignende arter.
Bestandsudvikling:Pluteus insidiosus er fundet én gang på hver af sine kendte voksesteder, senest i 2005. Det er på den baggrund umuligt at vurdere dens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Pluteus insidiosus kendes fra Tyskland, Holland, Belgien og Danmark.
R dlistevurdering:Pluteus insidiosus vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at det forudses, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten er meget sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vellinga 1990
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind