Pluteus exiguus (Pat.) Sacc.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Pluteus exiguus (Pat.) Sacc.
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Rd, Sg, Sl, Sk
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 100 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Pluteus exiguus er kendt fra fem lokaliteter i Danmark, heraf fire efter 1980: Langholm ved Volderslev syd for Odense, Møns Klinteskov, Buderupholm Bjergeskov i Himmerland og Bromme Plantage nær Sorø. Der er tilsyneladende tale om en eksklusiv art tilknyttet kalkrig bund, hvor den kan være både jordboende eller vokse i tilknytning til dødt ved.
Bestandsudvikling:Pluteus exiguus kendes fra 5 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 4 (80 %) efter 1980. Bestanden antages på den baggrund at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Pluteus exiguus er kendt fra det centrale og nordvestlige Europa, men regnes overalt som meget sjælden.
R dlistevurdering:Pluteus exiguus vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at det forudses, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten er meget sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vellinga 1990, Hansen & Knudsen 1992
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind