Skællet barkhat Hohenbuehelia mastrucata (Fr.: Fr.) Singer

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Hohenbuehelia mastrucata (Fr.: Fr.) Singer
Dansk navn:Skællet barkhat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:D
Levesteder:Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.3., 1.2.3.6., 1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 165 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Skællet barkhat vokser på dødt løvtræ, især faldne bøgestammer i skove med urørt karakter. Den er sjælden i Danmark.
Bestandsudvikling:Skællet barkhat kendes fra 13 danske lokaliteter, heraf er den fundet på 11 (85 %) efter 1980. Arten må på den baggrund antages at være stabil i Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:275 km2
Totaludbredelse:Skællet barkhat er vist udbredt i Europa og Nordamerika. Den regnes som indikator for særligt værdifulde naturlokaliteter med dødt ved af bøg i England (Ainsworth 2004).
R dlistevurdering:Skællet barkhat vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at det forudses, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder.

Det antages at den danske population begunstiges af sporeudveksling med udenlandske populationer. Den nationale rødlistekategori justeres derfor til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ainsworth 2004, Elborne 1995.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind