Dunet pælerodshat Xerula caussei Maire

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Xerula caussei Maire
Dansk navn:Dunet pælerodshat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sg, Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.9., 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 60 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Dunet pælerodshat er knyttet til gammel bøgeskov på kalkrig bund, hvor den vokser rodslående i tilknyting til bøgerødder. Den er meget sjælden i Danmark og kun stabilt forekommende i Bjergeskoven ved Buderupholm i Himmerland, i Klinteskoven på Møn og muligvis i Skovhusvænge ved Lellinge nær Køge. Næsten alle fund er fra naturmæssigt meget værdifulde skove hvor der forekommer adskillige rødlistede svampe og planter.
Bestandsudvikling:Dunet pælerodshat kendes fra 11 danske lokaliteter, heraf er den fundet på 6 (55 %) efter 1980. Bestanden må på den baggrund antages at være aftagende i Danmark. Den er i de senere år ikke genfundet på en række gammelkendte lokaliteter, formodentlig på grund af tilgroning og intensivering af skovbruget.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:150 km2
Totaludbredelse:Dunet pælerodshat er udbredt i Europa, men regnes overalt som sjælden.
R dlistevurdering:Dunet pælerodshat vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Den danske population anses ikke at modtage en nettotilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at ændre denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1992, Boekhoet 1999
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind