Skarlagen-skærmhat Pluteus aurantiorugosus (Trog.) Sacc.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Pluteus aurantiorugosus (Trog.) Sacc.
Dansk navn:Skarlagen-skærmhat
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iv), C1, D
Levesteder:Rt, Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.7., 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 60 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Skarlagen-skærmhat findes på dødt løvtræ, især ask (Fraxinus excelsior), elm (Ulmus spp.) og pil (Salix spp.), gerne i lysåbne men fugtige habitater. Den er meget sjælden, men fundet spredt i landets sydøstlige egne. Siden 1980 er den fundet i Boserup Skov ved Roskilde, på Romsø i Storebælt, ved Gjeddesdal nær Køge og ved Roneklint sydøst for Præstø.
Bestandsudvikling:Skarlagen-skærmhat kendes fra 11 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 4 (36 %) efter 1980. Bestanden må på den baggrund antages at være i tilbagegang. Baggrunden for denne tilbagegang er formodentlig en tilbagegang for lysåbne skovtyper med veterantræer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Skarlagen-skærmhat er udbredt i de tempererede dele af Europa og Nordamerika, men regnes overalt som sjælden.
R dlistevurdering:Skarlagen-skærmhat vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iv), C1 og D. Den danske population anses ikke at modtage en nettotilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at ændre denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vellinga 1990, Hansen & Knudsen 1992
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind