Stor barkhat Hohenbuehelia petalodes (Bull.: Fr.) Schulz.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Hohenbuehelia petalodes (Bull.: Fr.) Schulz.
Dansk navn:Stor barkhat
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU•
Kriterier:B2ab(iv), C1
Levesteder:Sk, Sl
Negative p virkninger:9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 45 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Stor barkhat forekommer jordboende i løvskove på leret bund samt på gammelt savsmuld. Den er sjælden i Danmark og siden 1980 kun kendt fra Staksrode Skov ved Vejle, Charlottenlund nord for København og Kulhuse savværk ved Jægerspris.
Bestandsudvikling:Stor barkhat kendes fra 12 danske lokaliteter, heraf er den fundet på 3 (25 %) efter 1980. Arten må på den baggrund antages at være i tilbagegang. Baggrunden for denne tilbagegang er ukendt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Stor barkhat er udbredt i Europa og Nordamerika.
R dlistevurdering:Stor barkhat vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iv) og C1. Den danske population antages at blive begunstiget af at udveksle sporer med populationer i vore nabolande. Den nedkategoriseres derfor en kategori til sårbar VU.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Hohenbuehelia geogenia (DC. Ex Fr.) Singer. En del af de danske fund skal sandsynligvis henføres til den nærstående H. tremula.
Litteratur:Petersen & Vesterholt (1990), Elborne (1995).
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind