Ringløs honningsvamp Armillaria ectypa (Fr.) Herink

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Armillaria ectypa (Fr.) Herink
Dansk navn:Ringløs honningsvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iii,iv), C1, D
Levesteder:Me, Vk
Negative p virkninger:1.1.1., 1.1.9., 1.1.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 75 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Ringløs honningsvamp vokser i rigkær, tørvemoser og vældmoser påvirket af kalkrigt grundvand. Den er meget sjælden i Danmark og siden 1980 kun samlet ved Store Blåkilde, Odderholm ved Gl. Rye og ved Stubbergård Sø syd for Skive.
Bestandsudvikling:Ringløs honningsvamp kendes fra 6 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 3 (50 %) efter 1980. Sammenholdt med en generel stærk tilbagegang for naturtypen rigkær er der næppe tvivl om, at arten er i tilbagegang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Ringløs honningsvamp er vidt udbredt i Europa men regnes overalt som sjælden og truet. Den er foreslået til optagelse på Bonn Konventionens lister, jf. Dahlberg & Croneborg (2003)
R dlistevurdering:Ringløs honningsvamp vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iii, iv), C1 og D. Den danske population anses ikke at modtage en nettotilførsel af sporer fra vore nabolande. Der er derfor ikke grundlag for at ændre denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Termorshuizen 1995, Hansen 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind