Gråhåret silkehat Leucoagaricus melanotrichus (Malençon & Bertault) Trimb.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Leucoagaricus melanotrichus (Malençon & Bertault) Trimb.
Dansk navn:Gråhåret silkehat
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:DD
Kriterier:
Levesteder:Os
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Gråhåret silkehat kendes i Danmark fra Rugård Sønderskov på Mols og fra Enebærodde på Nordfyn. Begges steder groede arten i kystnære, varmebegunstigede krat på muldbund.

Arten tilhøreren en eksklusiv gruppe af svampe tilknyttet lune overdrevs- og kratlokaliteter i Storebæltsregionen. Det er sandsynligt at en målrettet eftersøgning af lignende lokaliteter vil bringe flere lokaliteter for dagen, men indtil videre må arten betragtes som meget sjælden i Danmark.
Bestandsudvikling:Gråhåret silkehat er kun fundet én gang på hver af sine kendte voksesteder, senest i 2001. Arten er ikke systematisk eftersøgt i de seneste år, og det er ikke muligt at vurdere dens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Gråhåret silkehat er udbredt i de nemorale til subtropiske dele af Europa men regnes som sjælden overalt. Den danske forekomst er den nordligste kendte i Europa.
R dlistevurdering:Gråhåret silkehat er tilsyneladende så sjælden i Danmark, at tilfældige eller driftsbetingede ændringer af eksisterende vokseteder kan medføre, at arten forsvinder. Der er behov for undersøgelser af egnede lokaliteter for at vurdere arten på et tilfredsstillende grundlag. På grund af mangel på data er arten derfor henført til utilstrækkelige data, DD.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Lange 1994, 1995, Vellinga 2001
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind