Brunlig koralpig Kavinia himantia (Schw.) J.Erikss.

Stamdata
Artsgruppe:Pigsvampe
Internationalt navn:Kavinia himantia (Schw.) J.Erikss.
Dansk navn:Brunlig koralpig
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Rd, Rv, Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 375 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 25 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Brunlig koralpig vokser på dødt løvtræ og førne og kendes i Danmark kun fra Filosofgangen ved Sorø, fra Bobbeådalen på Bornholm og fra Klinteskoven på Møn. På den sidstnævnte lokalitet er arten ganske udbredt. Alle fund er fra biologisk meget værdifulde gammelskovsmiljøer på mineralrig, gerne kalkholdig bund.
Bestandsudvikling:Brunlig koralpig kendes fra 3 danske lokaliteter, alle med fund efter 1980. Bestanden i Møns Klinteskov er stor og formodentlig ret stabil, mens de to øvrige bestande formodentlig er små og sårbare. Den er ikke genfundet ved Sorø siden 1997 trods eftersøgning.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Brunlig koralpig er vidt udbredt i Europa men regnes generelt som sjælden. I Sverige anses arten for at være en god indikator for biologisk værdifulde skovmiljøer (Nitare 2000).
R dlistevurdering:Brunlig koralpig vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens sjældenhed gør, at det formodes, at selv mindre ændringer af driften eller tilfældige ændringer på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder.

Der er ikke grundlag for at antage, at arten udsættes for en væsentlig tilførsel af sporer fra populationer i nabolandene. Der er således ikke basis for at justere den nationale kategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997, Nitare 2000
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind