Kødrød køllesvamp Clavaria incarnata Weinm.

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Clavaria incarnata Weinm.
Dansk navn:Kødrød køllesvamp
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:B, Os, Sk, Sl
Negative p virkninger:1.1.12., 1.2.3.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 1000 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 20 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Kødrød køllesvamp findes i løvskove og krat på mere eller mindre kalkrig bund, fx omkring gamle ler- og kalkgrave. Sjældnere er arten fundet på kalkrige overdrev. Den er formodentlig overset, men anses for sjælden med kun spredte fund i Østjylland og på Øerne.
Bestandsudvikling:Kødrød køllesvamp kendes fra 12 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 10 (83 %) efter 1980. Bestanden må den baggrund anses for at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:250 km2
Totaludbredelse:Kødrød køllesvamp er vidt udbredt i kalkegne i Norden, men anses overalt som sjælden.
R dlistevurdering:Kødrød køllesvamp vurderes næsten truet, NT, fordi den samlede danske population skønnes at ligge tæt på 1000 individer. Tærskelværdien for sårbar, VU, under kriterium D er en bestandsstørrelse på under 1000 individer, hvilket næsten er opfyldt for arten. Arten er ligeledes sjælden i nabolandene og anses for at være aftagende bl.a. i Sverige. Der er derfor ikke grundlag for at antage, at den danske population af arten begunstiges af en sporetilførsel fra nabolandene.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind