Ramaria flava (Schaeff.: Fr.)

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Ramaria flava (Schaeff.: Fr.)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sg, Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 50 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Ramaria flava er mykorrhizadanner og findes i gammel bøgeskov. Den er meget sjælden i Danmark, og kendes fra Bredvig Mose i Jægerspris Nordskov og fra Kammerherrens Ege i Moesgård Skov syd for Århus.
Bestandsudvikling:Ramaria flava kendes fra 2 danske lokaliteter, begge med fund efter 1980. Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling. Det formodes, at arten er gået tilbage pga. intensiveret skovdrift, renafdrifter og konvertering af gammel bøgeskov til nåleplantager.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Ramaria flava er i Europa ofte blevet forvekslet med lignende arter, og artens udbredelse er derfor dårlig kendt. I Norden er arten meget sjælden og lokal.
R dlistevurdering:Ramaria flava vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iii) og D. Den danske population anses ikke for at modtage en nettotilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at ændre denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind